Tamari şi Shoyu sunt sosuri din soia fermentate în concordanţă cu metodele tradiţionale. Secretul gustului delicios şi al valorii nutriţionale ridicate constă în acest proces de fermentaţie. Tamari sau Shoyu? Aceste două sosuri 100% organice/ecologice sunt făcute din boabe de soia, apă, sare de mare şi o cultură bacteriană naturală (Aspergillus oryzae). Un ingredient adiţional al Shoyu este grâul integral zdrobit. Acesta are ca rezultat un gust necondimentat, spre deosebire de Tamari. Mai mult gust, mai mulţi nutrienţi Tamari şi Shoyu intensifică gustul şi aroma tuturor mâncărurilor, calde sau reci. Mai mult decât atât, stimulează apetitul şi sunt o sursă bogată în minerale, proteine şi vitamine indispensabile. Tradiţional şi modern în acelaşi timp Sosurile de soia au fost preparate pentru prima dată în secolul al XIII-lea. Reţeta actuală pentru adevăratul sos de soia datează din secolul al XVI-lea! Compania Sato, care produce Shoyu şi Tamari pentru Lima, a fost înfiinţată în anul 1804. Know-how-ul este preluat deja de 7 generaţii. În 1985, familia Sato a deschis o filială în Statele Unite ale Americii, unde tradiţia japoneză a fost completată cu cercetări despre procedurile optime de fermentaţie efectuate de către fabricanţii de bere americani. O condimentare variată
Shoyu Deoarece este făcut parţial din grâu, sosul de soia Shoyu este supus unui proces de fermentaţie alcoolică mai puternic decât în cazul sosului Tamari. Rezultatul este un sos delicios de aromatic, cu un gust delicat care este ideal pentru marinate, pentru a înmuia murăturile, pentru sushi şi sashimi, pentru a fi adăugat la cartofi prăjiţi sau stropit pe orez, tăiţei şi legume fierte. Aroma este diminuată după o durată mare de fierbere prin evaporarea cantităţii de alcool. Shoyu este cel mai bine a fi adăugat la mâncare cu puţin timp înainte ca aceasta să fie servită. Este delicios aromatizat cu puţin mirin (vin de orez), ghimbir sau daikon ras pe răzătoare. Tamari Datorită conţinutului mare de proteine, Tamari are o aromă mai bogată şi mai completă, care rezistă la încălzire mai bine decât Shoyu. Acest sos este, de asemenea, apreciat pentru proprietăţile sale delicate. Tamari este folosit în mod tradiţional ca intensificator de gust în bucatele preparate în wok, în peşte, prăjeli, supe cu tăiţei şi în sosul pentru salate. Este delicios aromatizat cu o lingură de oţet de orez, o lingură de Ume Su (oţet de prune) sau mirin (vin de orez), ghimbir, usturoi, muştar sau piper.
Diferenţa Lima: producţia tradiţională versus producţia industrială Multe dintre aşa-numitele sosuri de soia nu au legătură cu adevăratele sosuri de soia. Făcute din făină de soia (degresate cu solvenţi şi adesea având în conţinut OMG-uri), aceste sosuri sunt supuse unui proces chimic care durează câteva ore şi care înlocuieşte procesul natural de fermentaţie care durează luni de zile şi se face sub o atentă observare. Rezultatul sunt sosurile mult mai ieftine, dar în care conţinutul de nutrienţi a fost înlocuit de reziduurile chimice, coloranţi şi conservanţi.