Guma arabică* este un tip de gumă folosită atât în produsele alimentare ca stabilizator, cât şi în cerneală şi produse textile. Guma arabică provine de la arborii Acacia Senegal şi Acacia Seyal din Africa tropicală. Întâlnită şi sub denumirile de chaar gund, gumă de acacia, meska sau char goond, această gumă naturală este de obicei incoloră, inodoră şi fără gust. Când seva se scurge din copac şi ia contact cu aerul la suprafaţă, de cele mai multe ori se întăreşte şi se formează un balon oval, de mărimea unui ou de porumbel. Acesta poate fi aproape complet dizolvat în propriul său volum de apă. Comercializată singură, această gumă se poate găsi sub formă de sirop, pudră, ulei, bucăţi mari sau granule. Componentele chimice ale gumei arabice, cum ar fi glicoproteinele şi polizaharidele, care îi conferă o consistenţă lipicioasă, sunt cele care o transformă într-un bun stabilizator pentru alimente. La fel ca şi gelatina, guma arabică poate fi folosită atât pentru a lega substanţe alimentare, cât şi pentru a netezi texturile sau pentru a păstra aromele. Guma arabică este prezentă în băuturi neacidulate - cum ar fi siropurile, bomboane de ciocolată, gume, bezele şi jeleuri. Guma arabică are diferite întrebuinţări şi în afara industriei alimentare. Este considerată a fi o componentă vitală în litografia tradiţională, fiind în mod special folosită în vopsele, cerneală, lipici şi la imprimări. În industriile farmaceutică şi textilă, guma arabică este uneori folosită pentru a controla vâscozitatea. Poate fi folosită şi în cosmetice, fotografie, conuri de tămâie, produse de lustruire a pantofilor, timbre poştale şi operaţiuni pirotehnice. Calitatea sevei este, de asemenea, în curs de cercetare pentru un potenţial rol pe care l-ar putea avea în dializa intestinală. Herodot menţiona folosirea sevei pentru procedurile de îmbălsămare, în secolul al V-lea, în Egipt. În secolul al IX-lea această gumă a fost descrisă ca fiind utilă pentru cataplasme sau comprese pentru ochi. În timpul secolului al XII-lea, guma arabică a fost folosită ca element de comerţ. Agricultorii africani vând guma în pieţele locale ca remediu pentru sănătate. Oamenii folosesc această gumă pentru a-şi ameliora problemele de stomac şi intestine, dureri în gât, probleme cu vederea, sângerări sau obişnuita răceală.
*Cercetările realizate până în prezent nu au identificat un potenţial pericol pentru sănătate în urma consumării acestui aditiv alimentar. Guma arabică face parte din categoria "E-uri inofensive".