Yin |
|
Yang |
ovăz, porumb, orz, seminţe, secară
|
Cereale |
grâu, mei, orez, busuioc |
caise, ananas, banane, arahide, lămâi, pepeni, alune, portocale, măsline, grapefruit, papaya, piersici, pere, prune, struguri |
Fructe şi fructe uscate
|
castane, căpşune, zmeură, fructe de pădure, mere |
anghinare, sparanghel, vinete, sfeclă roşie, ţelină, ciuperci, varză roşie, conopidă, castraveţi, dovlecel, spanac, fasole, linte, boabe de piper, mazăre, năut, cartofi, tomate
|
Legume
|
usturoi, morcov, varză verde, bostan, cicoare, salată verde, năsturel, ceapă, pătrunjel, praz
|
usturoi, anason, curmală, ghimbir, cuişoare, frunze de laur, muştar, nucă de Brazilia, boia, ardei chilli, piper, cimbru, vanilie, oţet
|
Condimente |
busuioc, scorţişoară, rozmarin, şofran, sare de mare, tamarin |
cafea, ciocolată caldă, apă, uleiuri şi grăsimi, miere, zahăr, ceaiuri aromatizate, băuturi alcoolice
|
Băuturi şi alte produse |
ginseng, malţ, ceai Bancha (ceai organic japonez), cicoare, ceai Mu
|
Macrobiotica
Macrobiotica (macro: lung, biotica: artă sau stil de viaţă) a apărut pentru prima dată în ţările orientale şi reprezintă aplicarea practică, în domeniul alimentar, a principiilor forţelor Yin şi Yang, care se opun şi completează reciproc, şi stau la originea tutror schimbărilor. De asemenea, macrobiotica ne permite “să trăim şi să mâncăm într-o manieră ordonată”: în timp ce totul în jurul nostru se află într-o continuă schimbare şi este esenţial pentru o viaţă armonioasă îndepărtarea tensiunilor şi stresului cotidian. Macrobiotica este un stil de viaţă care vizează longevitatea şi este bazată pe o dietă bogată în cereale în cantităţi echilibrate, şi săracă în produse lactate şi zahăr, care sunt în mare parte Yin şi, deci, dăunătoare. Este recomandat să mâncăm doar alimente organice, sezoniere şi regionale. Potrivit macrobioticii, carnea nu este interzisă în mod expres, dar nu se recomandă consumul deoarece nu oferă posibilitatea de a crea un echilibru cu alte produse alimentare.