Ce este acidul ascorbic? Acidul ascorbic este cunoscut pentru proprietăţile sale antioxidante. Este o legătură moleculară de carbon, hidrogen şi oxigen şi este cel mai des întâlnit sub denumirea de Vitamina C.
Cum se foloseşte? Acidul ascorbic se foloseşte ca antioxidant în industria berii pentru prelungirea termenului de valabilitate; ca şi conservant în industria cărnii pentru menţinerea culorii; ca agent de mărire în industria de panificaţie şi, de asemenea, ca inhibator în modificarea culorii pulpelor de fructe tăiate şi sucurilor.
Acidul ascorbic şi sărurile sale de sodiu, potasiu şi calciu sunt des folosiţi ca aditivi alimentari antioxidanţi. Aceşti compuşi sunt solubili în apă şi, deci, nu pot proteja grăsimile de oxidare: pentru acestea, esterii liposolubili ai acidului ascobic cu catenă lungă de acizi graşi (ascorbil palmitat sau ascorbil stearate) pot fi folosiţi drept antioxidanţi. Numele aditivilor alimentari europeni relevanţi sunt: E300 acid ascorbic, E301 ascorbat de sodiu, E302 ascorbat de calciu, E303 ascorbat de potasiu, E304 esteri ai acidului ascorbic cu acizi graşi.*
Restricţii dietetice Nici una. Acidul ascorbic paote fi consumat de către toate grupările religioase, vegani şi vegetarieni. Efecte secundare Nu se cunosc efecte secundare în concentraţiile utilizate. Cercetările realizate până în prezent nu au identificat un potenţial pericol pentru sănătate în urma consumării acestui aditiv alimentar. Acidul ascorbic este esenţial pentru organism, fiind necesar pentru buna funcţionare a organelor. Nivelul scăzut de acid ascorbic poate duce la pierderea dinţilor, anemie, incapacitatea rapidă de vindecare şi apariţia uşoară a vânătăilor. *http://ro.wikipedia.org/wiki/Acid_ascorbic