Arhivă

De ce ar trebui redus consumul de zahăr (zahăr alb granulat sau zaharoză)?

Postat de in Alimentatie sanatoasa pe 30 Aprilie, 2009 . 3 Comentariu(i).

sugarExistă multe motive din cauza cărora zahărul trebuie consumat cu prudenţă. Cu 15 ani în urmă, acest îndulcitor, care până atunci era foarte apreciat, a fost puternic criticat: s-a spus că oferă puţină energie, stă la baza creşterii în greutate, subţiază ţesuturile şi produce carii. Dintr-odată, zahărul a devenit cauza tuturor afecţiunilor. Şi, într-adevăr, nu se recomandă consumul de zahăr alb rafinat!

Pentru asimilarea şi arderea zahărului, organismul nostru foloseşte diverse minerale şi vitamine, care nu se regăsesc în zahărul alb rafinat. Când consumăm zahăr, forţăm organismul să îşi diminueze rezervele de calciu, magneziu şi vitamina B şi astfel riscăm să avem deficienţe ale acestor subsanţe, care joacă un rol vital în multe dintre procesele care au loc în organismul nostru.

Dar asta nu este tot. Ca şi amylum, zaharoza nu este supusă întregului proces de digestie. Această subsanţă este absorbită rapid deoarece are nevoie doar de o minimă digestie enzimatică – sau deloc. Atunci de ce este zahărul alb rafinat atât de dăunător ?

Motivul este că rapida absorbţie cauzează o bruscă şi substanţială mărire a cantităţii de glucoză în sânge. Nivelul zahărului din sânge creşte, iar organismul produce o mai mare cantitate de insulină, astfel încât celulele noastre se încarcă cu glucoză. Pentru a se menţine surplusul de glucoză se va produce mai multă insulină decât este necesar, acest lucru cauzând un nou dezechilibru care duce la apariţia unui nivel scăzut al zahărului în sânge (aceasta înseamnă un deficit de zahăr în sânge), efectele fiind stări de oboseală, ameţeală şi greaţă.

Acest surplus de glucoză ajunge în celulele noastre, dar acestea nu o pot absorbi în întregime, nici pentru ardere şi nici pentru depozitarea sub formă de rezerve (glicogen). Surplusul de glucoză este astfel transformat în grăsime, ceea ce duce la obezitate şi tulburări cardiovasculare.

În mod cert, trebuie să acordăm prioritate zahărului nerafinat, care încă mai conţine o cantitate naturală de calciu şi vitamina B. Cu toate acestea, soluţia ideală este opţiunea pentru zaharuri „lente." Acestea se găsesc în fructele proaspete sau conservate în sucuri light în care nu s-a adăugat zahăr, cereale musli, paste făinoase, în special din făină de grâu, orez, legume sau băuturi din legume etc.

 

 

Ultima Actualizare: 30 Aprilie, 2009

3 Comentariu(i)

Lasa un comentariu

Lasa un răspuns

* Numele tău:
* E-mail: (Confidenţial)
   Website: (Site url cu http://)
* Comentariu:
Introduceţi codul din imagine:

© Biosens 2024. Toate drepturile rezervate.
Web Design Webmindcreator Studios