Arhivă

Afinele de pădure şi sănătatea

Postat de in Alimentatie sanatoasa pe 12 Octombrie, 2010 . 0 Comentariu(i).
Afine

Afinele de pădure fac parte din categoria alimentelor cu cel mai bogat conţinut de antociani.

Datorită funcţiei lor antioxidante, antocianii au diferite efecte care sprijină sănătatea:

-         Protecţie împotriva îmbolnăvirilor coronare ale inimii

-         Protecţie împotriva îmbolnăvirilor de cancer

-         Efecte antiinflamatoare

-         Efectul antiviral al afinelor, de exemplu polioviruşii

-         Efectul de împiedicare a creşterii tumorilor este cel mai puternic în cazul antocianilor din conţinutul afinelor sălbatice.

Date generale

Afinele fac parte din categoria plantelor din familia ericaceelor. Spre deosebire de afinele de cultură, cele care cresc sălbatic sunt mai mici, iar datorită conţinutului mai bogat în antociani au o culoare albastră mai închisă, un gust mai acrişor şi sunt mai aromate. Ele au un conţinut bogat în flavonoizi (antociani) şi acizi fenolici.

Ingrediente funcţionale: flavonoizi (antociani)

Antocianii fac parte din categoria flavonoizilor, care la rândul lor fac parte din categoria polifenolelor. Flavonoizii sunt foarte răspândiţi în regnul vegetal şi de aceea sunt o componentă importantă a alimentaţiei. În prezent sunt cunoscute 4000-5000 de structuri diferite.

O subcategorie a antocianilor oferă multor fructe şi legume culoarea albastră, roşie sau violetă.

În cazul unor îmbolnăviri cum ar fi Morbus Crohn, cataractă, inflamare a articulaţiilor cum ar fi artrita, precum şi în cazul afecţiunilor coronare ale inimii, se pune în discuţie problema repartizării radicalilor liberi, speciilor reactive de oxigen şi speciilor reactive de azot. Chiar şi apariţia cancerului este raportată la efectul speciilor radicale de oxigen asupra ADN-ului. Datorită structurii lor fenolice şi activităţii de prindere a radicalilor care rezultă din aceasta, antocianilor li se subscriu şi efecte antioxidante.

Acţiunea antioxidantă a polifenolilor, şi prin aceasta şi antocianii, se bazează pe transferul de electroni sau de atomi de hidrogen al grupelor de hidroxil asupra speciilor reactive de oxigen, respectiv radicali. Astfel se poate evita efectul nociv asupra ţesutului biologic cum ar fi grăsimea, proteina sau ADN-ul, ca rezultat al stresului oxidativ.

O altă particularitate  a antocianilor este capacitatea acestora de a îmbina ionii metalici care iau parte la procesele oxidative. Atunci când are loc oxidarea unui antocian printr-un radical, radicalul astfel format poate fi stabilizat şi delocalizat prin sistemul de electroni-π al antocianului; astfel se formează o reacţie în lanţ a radicalului. De aceea antocianii sunt consideraţi elemente care au capacitatea de „a prinde  radicalii”, ceea ce a fost demonstrat în mai multe studii in vivo şi –in vitro.

Efecte ale flavonoizilor (antocianilor) care stimulează sănătatea

Protecţie împotriva îmbolnăvirilor coronare ale inimii

Atât studiile epidemiologice, cât şi experimentele in-vitro demonstrează faptul că există o legătură între ingredientele fenolice din conţinutul boabelor (antocian) şi  apariţia redusă a îmbolnăvirilor coronare de inimă.

Componenta sângelui LDL (lipoproteine de densitate redusă) crează premisele formării legăturilor de cupru, care pot cataliza o oxidare. Oxidarea lipoproteinelor de densitate redusă participă la apariţia îmbolnăvirilor de circulaţie şi inimă cum ar fi infarctul şi atacul de apoplexie. Cu ajutorul legăturii antocianilor cu aceste lipoproteine, această oxidare poate fi evitată.

Protecţie împotriva apariţiei cancerului

Antocianii îşi aduc contribuţia la accentuarea potenţialului chimiopreventiv din fructe şi legume împotriva îmbolnăvirilor de cancer. Cele mai importante indicii în acest sens se bazează mai ales pe rezultatele studiilor in-vitro. În experimentele în care s-a incubat ADN-ul de timus de viţel cu antocian, atât antocianul cât şi ADN-ul indică o stabilitate mult mai mare împotriva radicalilor OH decât în cazul în care ar fi fost testaţi separat. În acelaşi timp, a putut fi demonstrată o protecţie împotriva modificărilor de ADN care apar ca  urmare a stresului oxidativ. Prin antociani ar putea fi împiedicată dezvoltarea celulelor canceroase de leucemie şi colon.

Efectul preventiv al alimentaţiei bazate pe un conţinut bogat în antociani cu privire la cancerul intestinal şi bolile intestinale poate fi ilustrat în mai multe studii.

Efecte antiinflamatoare

Antocianului i se atribuie şi efecte antiinflamatoare. Procesele cronice inflamatoare sunt în strânsă legătură cu activitatea monoxidului de azot (NO). Antocianul manifestă un efect de inhibare când vine vorba despre formarea monoxidului de azot (NO). Aplicarea antocianilor în cazul pneumoniei şi inflamaţiei mucoasei stomacale a scos la iveală o reducere a simptomelor complicaţiei respective.

Efectele speciale  ale afinelor

În cazul afinelor a fost demonstrat ştiinţific un efect puternic antiviral încă din 1976. Acest efect este explicat prin dezactivarea viruşilor, prin împiedicarea adeziunii acestora la celule sau împiedicarea eliberării viruşilor din celule.

Capacitatea generală de stopare a creşterii tumorilor descrisă în cazul antocianilor a putut fi demonstrată cel mai eficient în cazul antocianilor din conţinutul afinelor sălbatice.

Sucul de afine de pădure 100% ecologic de la Biotta se găseşte în magazinele partenere din ţară la promoţia 1+1 gratis: la o sticlă de suc de afine cumpărată primiţi gratuit o sticlă de Suc Biotta Vita7 sau Suc Biotta Wellness Drink!

Ultima Actualizare: 12 Octombrie, 2010

Comentarii

Lasa un comentariu

Lasa un răspuns

* Numele tău:
* E-mail: (Confidenţial)
   Website: (Site url cu http://)
* Comentariu:
Introduceţi codul din imagine:

© Biosens 2024. Toate drepturile rezervate.
Web Design Webmindcreator Studios