Merişoarele sunt cel mai des consumate sub formă de suc sau dulceaţă, având un gust deosebit de bun. Dar, ceea ce probabil oamenii nu au realizat este beneficiul medical pe care consumul unor astfel de produse îl au asupra sănătăţii lor. Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Dental Association, anumiţi compuşi din merişoare inhibă anumitor bacterii alipirea şi formarea plăcii dentare, chiar şi în ceea ce priveşte adeziunea bacteriilor orale nedorite şi anaerobe, o cauză majoră a afecţiunilor. Studiul a fost realizat la Universitatea din Tel Aviv, Israel, de către un grup de cercetători care au fost printre primii care au identificat ulterior merişoarelor de a crea antiaderenţa bacteriei pe pereţii tractului urinar şi menţinerea sănătăţii acestuia.
După cum s-a menţionat, merişoarele au capacitatea de a preveni şi întreţine sănătatea cavităţii bucale şi a tractului urinar. Un articol publicat în Cosmopolitan în anul 1991 arăta că o moleculă specifică, găsită în merişoare, înconjură bacteria cauzatoare de cistite, împiedicând-o să atace celulele membranei. Germenii, „predaţi” în stare inofensivă, sunt eliminaţi prin urină. Articolul continuă cu precizarea că merişoarele pot sprijini administrarea antibioticelor reducând astfel frecvenţa şi doza administrării acestora, iar „pentru femeile cu infecţie urinară cronică, merişoarele par a fi un excelent medicament preventiv.”
Un interes crescut asupra merişoarelor ca tratament pentru infecţiile urinare a existat din 1994, când a fost publicat în Journal of the American Medical Association de către Harvard Medical School un studiu prin care s-a demonstrat că merişoarele au redus semnificativ bacteria asociată infecţiilor tractului urinar la femeile care au participat la acest studiu. Studiul actual confirmă teoria iniţială antiaderenţă a bacteriei şi identifică componentele merişoarelor care interzic lipirea bacteriei de celulele de pe peretele tractului urinar. Martin Starr, director al sănătăţii şi nutriţiei Ocean Spray Cranberries Inc., afirmă că „acest studiu pivotant adaugă o altă piesă vitală în puzzle-ul explicaţiei capacităţii merişoarelor de a contribui la sănătatea tractului urinar”.