Arhivă

Lois Atelier - Sapunuri handmade, 100% naturale

Postat de in Interviu Biosens pe 07 Martie, 2011 . 3 Comentariu(i).

Atelierul Lois, deschis acum un an in Suceava de catre Mima Sorocean, ofera sapunuri deosebite de cele intalnite in mod obisnuit in comert, felicitari aromate pentru ocazii speciale si diferite obiecte de decor.

Ceea ce ne-a atras atentia la acest atelier sunt sapunurile! De ce? Sapunurile create la atelierul Lois sunt naturale, contin doar ingrediente vegetale si, foarte important, sunt fabricate manual!

1. Cum a pornit povestea fabricarii de sapunuri 100% naturale si 100musetel&palmarosa% handmade?

Acum cativa ani am cunoscut-o in Vancouver pe Beata Kacy, o poloneza care oferea in studioul sau cursuri de fabricare manuala a sapunului si a cremelor naturale. Acolo am invatat prima reteta, foarte simpla, doar din ulei de masline, apa, soda si ulei esential de levantica. Lucrasem deja multi ani in industria cosmeticelor, dar faptul ca incepusem sa invat despre produse naturale, mi-a placut mult.

2. Sapunurile manuale sunt mai scumpe decat cele industriale. Din punct de vedere calitativ, care sunt particularitatile care le fac superioare sapunurilor obisnuite din comert?

Sapunurile naturale sunt mult mai scumpe decat cele industriale datorita ingredientelor folosite. In principal, acestea se produc din uleiuri vegetale (masline, ricin, cocos, palmier, avocado, struguri, migdale, etc), unt de shea, unt de cacao, ceara de albine, alaturi de argile (coloranti naturali) si uleiuri esentiale pentru aroma, toate acestea avand efecte benefice asupra pielii.  Un sapun natural nu conţine conservanţi chimici, agenti de intarire, glicerina adaugata, coloranţi artificiali sau parfumuri sintetice.

Uleiurile esentiale sunt cele mai scumpe, costul a 10 ml poate ajunge spre exemplu, si la 75 ron in cazul uleiului esential de musetel german. Dar calitatea produsului din punct de vedere olfactiv si aromaterapuetic este pe masura.

3. Se stie ca la obtinerea sapunurilor se folosesc obligatoriu substante caustice. Care este concentratia de substante caustice folosite in cazul sapunurilor fabricate manual?

Sapunul este o sare si pentru a-l produce avem nevoie de NaOH, respectiv soda caustica care, în combinaţie cu apa este cunoscuta şi sub denumierea de "leşie". Este agentul care transformă uleiurile vegetale în săpun. Fără leşie nu se poate face săpun, fiind materia primă de bază alături de grăsime. Pentru a fi neutralizata, soda trebuie sa reactioneze cu o cantitate suficienta de acizi grasi. In cazul producerii 'la rece' a sapunului, cantitatile trebuie sa fie exacte, in functie de valorile acizilor grasi din uleiurile care intra in compozitie si concentratia hidroxidului de sodiu. Sapunul nostru este produs cu un exces de grăsime optim care, pana la finalul procesului de saponificare, reactioneaza cu soda caustica, neutralizand-o. Se poate observa ca acesta este emolient, usor uleios la spalare, fiind mai putin dur decat cel din comert.

atelier1

4. Ce sortimente de sapunuri handmade se produc la atelierul Lois?

Avem 7 sortimente, 1.Lavanda, 2.Citrice & Morcov, 3.Melissa & Argila Roz, 4.Menta & Argila Verde,  5.Musetel & Palmarosa, 6.Geraniu & Argila Rosie, si 7.Cafea & Anason.

5. Intentionati sa obtineti o certificare eco pentru produsele fabricate?

Desigur. Am incercat pana acum sa realizam acest produs etapa cu etapa, sa-l dezvoltam si sa-l imbunatatim.  Momentan ne informam despre procedurile de a obtine o astfel de certificare.

Date de contact

www.loisatelier.ro e-mail: lois.atelier@gmail.com Suceava, Str. Gherasim Buliga nr. 9A

Ultima Actualizare: 07 Martie, 2011

3 Comentariu(i)

Lasa un comentariu

Lasa un răspuns

* Numele tău:
* E-mail: (Confidenţial)
   Website: (Site url cu http://)
* Comentariu:
Introduceţi codul din imagine:

© Biosens 2024. Toate drepturile rezervate.
Web Design Webmindcreator Studios