Noua Zeelandă are la dispoziţie un deceniu pentru a-şi dovedi performanţele dacă doreşte să fie primul producător de produse 100% ecologice din lume. Însă şi Bhutan şi-a anunţat recent intenţia de a cuceri acest titlu şi de a renunţa total la pesticide pentru următorii zece ani. Cursa a început.
"Această distincţie ar trebui să ne aparţină nouă", este de părere Debbie Swanwick, purtător de cuvânt al Soil & Health - Organic NZ. "Întreaga lume ne asociază unei imagini verzi, curate, şi ar trebui să ne ridicăm la aceste standarde înalte. Ca şi ţară, suntem renumiţi pentru abilitatea de a fi deschizători de drumuri pentru alte naţiuni şi de a fi primii care fac ceea ce trebuie, indiferent dacă este vorba despre a acorda dreptul la vot femeilor sau de a ne situa în afara zonei nucleare. A fi primul producător 100% bio din lume înseamnă a ne alinia acestor filosofii şi a contura ceea ce neozeelandezii preţuiesc."
Regatul Bhutan se învecinează cu India şi China, ambele ţări fiind puternici parteneri comerciali ai Noii Zeelande. Cu o populaţie puţin peste 700,000 de locuitori, majoritatea budişti, din care 2/3 depind de agricultură, bhutanezii au o abordare demnă de invidiat în ceea ce priveşte dezvoltarea economică, bazată pe protecţia mediului înconjurător şi centrată pe bunăstarea mentală.
“Având în vedere presiunea uriaşă exercitată pe planetă, Bhutan a hotărât să se orienteze către o economie verde”, a declarat anul trecut ministrul agriculturii, Pema Gyamtsho. “Dacă doreşti să urmezi o agricultură intensivă, asta implică folosirea chimicalelor la scară largă, ceea ce nu se potriveşte cu credinţa noastră în budism, care ne îndeamnă să trăim în armonie cu natura.”
Michelle Glogau, CEO al BioGro: “Noi credem cu tărie că bio trebuie să fie standardul şi nu alternativa în ceea ce priveşte cultivarea, procesarea şi comercializarea în Noua Zeelandă – pentru bunăstarea mediului înconjurător, a comunităţilor şi a animalelor. Succesul continuu al producătorilor noştri bio este dovada faptului că în NZ şi peste tot în lume, consumatorii vor mai mult din ceea ce noi (organicii) le putem oferi.”
Raportul de piaţă pe segmentul bio pentru perioada 2010-2012, acreditat de către Organics Aotearoa New Zealand (OANZ), a arătat că în NZ piaţa bio de export a crescut cu 25% din 2009, până la 230 milioane de dolari în 2012. În perioada 2007–2012 suprafaţa totală a terenurilor certificate ecologic a crescut cu 67%, iar piaţa de export reprezintă în prezent 77% din sectorul bio.
Sursa: http://www.scoop.co.nz/stories/AK1303/S00183/race-for-nz-to-be-worlds-first-100-organic-food-producer.htm