Proteinele sunt compuse din diverşi amino-acizi. Există 20 de tipuri de amino-acizi, dintre care 8 sunt aşa-numiţii amino-acizi esenţiali (lisină, metionină etc.) care nu pot fi produşi de organismul uman, prin urmare, hrana este singura sursă de amino-acizi esenţiali. De aceea, este important ca vegetarienii să combine diferitele surse de proteine pentru a asigura aportul suficient de amino-acizi de toate tipurile şi o optimă asimilare de proteine. Aceasă varietate de surse de proteine este necesară deoarece anumite surse nutriţionale, cum ar fi grâul sau nucile, conţin puţină lisină, în timp ce altele, cum ar fi legumele, conţin puţină metionină. Din fericire, produsele alimentare vegetariene asigură toţi amino-acizii necesari unei diete echilibrate, dacă se respectă această regulă.
Cele 22 de tipuri de amino-acizi, inclusiv cei 8 amino-acizi esenţiali*
alanină |
arginină |
asparagină |
acid asparaginic |
cisteină |
cistină |
fenilalanină* |
glutamină |
acid glutaminic |
glicină |
histidină (*pentru copii) |
isoleucină* |
leucină* |
lisină* |
metionină* |
ornithină |
prolină |
serină |
threonină* |
triptofan* |
tirozin |
valină* |
|