Arhivă

Sosul de soia Shoyu – soia fermentată în mod natural şi grâu

Postat de in Alimentatie sanatoasa pe 27 Octombrie, 2011 . 0 Comentariu(i).

Shoyu ClasicSosurile din soia Shoyu (soia şi grâu) şi Tamari Clasic (pur soia) sunt produse de familia Sato, o veche familie de origine japoneză care a transmis cunoştinţele tradiţionale şi reţetele sale timp de 8 generaţii. Stabilirea companiei lor în Kuwana, la sud-vest de Tokyo, datează din anul 1804. Din 1985 aceste sosuri au fost produse în Statele Unite ale Americii, unde familia Sato şi-a deschis o  sucursală pentru a satisface cererea de pe acest continent.

Arta fermentaţiei

Valoarea nutriţională a soia este incontestabilă. Singurul dezavantaj al soiei brute: nu este uşor asimilată de către organism. Meritul principal pe care îl are soia fermentată constă în transformarea soiei în nutrienţi uşor digerabili. Fermentarea contribuie la conservarea naturală a sosurilor şi le conferă acestora gustul caracteristic fermentat. Fermentarea e perfectă când moromi (mix de soia - în cazul Shoyu combinat cu grâu -, enzime, apă şi sare de mare) a fermentat total şi omogen. Activitatea de fermentare depinde de condiţiile de vreme: de la 12 la 24 de luni în funcţie de sezon, aproximativ 6 luni în cameră la temperatură controlată. O perioadă de fermentare exagerată cauzează începerea oxidării, ceea ce produce un efect negativ asupra calităţii sosului. Semnele că un sos de soia este prea vechi sunt o fermentare continuă, denumită şi fermentare sălbatică, şi un depozit albicios în sticlă. Produsul începe să miroasă şi să aibă gust de amoniac şi nu mai are aspectul unui sos de soia de calitate superioară.

Avantajele nutriţionale ale fermentării

În timpul lungului proces de fermentare, enzimele naturale transformă amidonul, proteinele şi lipidele conţinute în forma brută a soiei şi a grâului, în nutrienţi care sunt uşor absorbiţi de către organism, în timp ce sunt predigeraţi: amino-acizi, acizi graşi poli-nesaturaţi, carbohidraţi lenţi... În timpul procesului de fermentare, se dezvoltă un acid lactic care are un efect benefic asupra florei intestinale şi asupra efectului de absorbţie a nutrienţilor. Sarea de mare este o sursă de alimentare cu minerale şi microelemente. Prin utilizarea sosurilor Lima Shoyu sau Tamari în loc de sare, reduceţi cantitatea de sare în timp ce păstraţi gustul natural al produselor.

Sfaturi pentru consum:

Shoyu este intensificator de gust, sănătos, potrivit atât pentru diversele feluri de mâncare din Est, cât şi penru cele din Vest. Nu folosiţi sosul doar în loc de sare, ci şi pentru a intensifica gustul natural al ingredientelor în timpul gătitului şi în timpul mesei. Gustul de Shoyu este caracterizat de o uşoară atingere a alcoolului rezultat în urma fermentării grâului. De aceea nu se recomandă încălzirea prelungită şi trebuie adăugat la sfârşitul procesului de preparare, pentru a nu îşi pierde aroma. Shoyu este perfect pentru murături în wok cu orez, tăiţei, sushi, sashimi sau legume fierte. Este delicios în combinaţie cu mirin (vin din orez), ghimbir wasabik sau daikon ras.

Notă: Sosul de soia Shoyu se găseşte în lanţul de magazine dm drogerie markt din întreaga ţară.

Ultima Actualizare: 27 Octombrie, 2011

Comentarii

Lasa un comentariu

Lasa un răspuns

* Numele tău:
* E-mail: (Confidenţial)
   Website: (Site url cu http://)
* Comentariu:
Introduceţi codul din imagine:

© Biosens 2024. Toate drepturile rezervate.
Web Design Webmindcreator Studios