Produsele de îngrijire a corpului au fost mereu legate de reacţii alergice, malformaţii congenitale şi chiar cancer. Este un fapt recunoscut din punct de vedere medical că organismul nostru absoarbe cantităţi semnificative din ceea ce punem pe pielea noastră. Lipsa supravegherii acestei mari industrii duce la introducerea pe piaţă de produse prea puţin analizate, deloc analizate sau mai rău, cunoscute să producă riscuri grave asupra sănătăţii.
Un specialist în mediu şi sănătate, doctor Baillie-Hamilton de la Universitatea Stirling din Scoţia a scos la iveală faptul că toxinele din produsele cosmetice de îngrijire pot duce la zeci de probleme grave de sănătate, printre care boli ale sistemului imunitar, tulburări digestive, dezechilibre hormonale, boli cardiovasculare, cancer, hipersensibilitate, obezitate şi tulburări musculoscheletale. Cum se explică acest lucru? În primul rând trebuie să ştim că pielea noastră este cel mai mare organ viu şi nu doar o simplă membrană. În consecinţă, trebuie îngrijită cu seriozitate şi alimentată cu „hrană” sănătoasă. La urma urmei, principalul factor de atracţie este sănătatea: pielea care străluceşte de sănătate este mai atrăgătoare, indiferent de vârstă. În al doilea rând, pielea este „o stradă cu două sensuri”: are atât funcţia de a secreta substanţe, precum şi de a le absorbi pe cele din produsele pe care le folosim. Aşadar, tot ceea ce punem pe piele ajunge în organismul nostru, influenţând funcţiile organelor.
Produsele cosmetice ecologice sunt recunoscute pentru faptul că nu conţin chimicale. Legislaţia în vigoare obligă companiile producătoare de produse cosmetice ca ingredientele ecologice din conţinutul acestora să fie de minim 70% (aceasta înseamnă plante care au fost cultivate pe terenuri ecologice, pe care nu a fost aplicat nici un îngrăşământ chimic, iar planta culeasă a fost supusă macerării fără a i se aplica procedee chimice) şi interzice utilizarea de sodium laurel sulphate (SLS) şi a altor componente de origine petrochimică. Cu cât produsele cosmetice conţin mai puţine substaţe chimice, cu atât este mai scăzut riscul de a avea reacţii alergice la acestea prin încărcarea pielii cu substanţe chimice.
Cosmeticele organice/ecologice utilizează ingredientele cele mai sănătoase: materie primă certificată ca fiind cultivată biodinamic, materie primă certificată ca fiind cultivată organic, precum şi materii prime crescute în mod natural în zone sălbatice, fără intervenţie umană şi recoltate cu moderaţie. Acestea din urmă sunt recoltate din zone nepoluate, virgine, care constituie habitatul lor natural.
Procesarea materiilor prime în cazul cosmeticelor ecologice se face cu cea mai mare grijă pentru a păstra “personalitatea” produsului. Nimic nu este înlăturat din proprietăţile biologice ale acestora. În tot timpul procesului, temperatura trebuie menţinută sub nivelul temperaturii corpului, pentru a se păstra activitatea enzimelor.
În urma respectării acestor cerinţe, produsele cosmetice finite sunt “hrană” organică pentru piele. Producătorii cetrtificaţi de cosmetice organice afirmă că până şi cel mai mic compromis în procesul de producţie poate fi fatal pentru eficienţa produsului final.
Produsele ecologice obţin certificate organice de calitate aprobate de instituţii specializate acreditate în domeniu, fapt însemnat şi pe eticheta acestora. Astfel, dacă un produs cosmetic se pretinde organic, dar afirmaţia nu este susţinută prin afişarea pe ambalaj a siglei unui organism de certificare, el nu poate fi considerat un produs ecologic.