
Un produs alimentar ecologic, bio, organic, este un produs în compoziţia căruia se folosesc ingrediente care provin din agricultura ecologică
în proporţie de minim 95% (conform legislaţiei europene). Un produs ecologic alimentar are următoarele caracteristici:
- nu conţine aditivi alimentari de sinteză (aşa numitele E-uri, pentru îmbunătăţirea gustului, mirosului, culorii);
-nu conţine conservanţi decât cei permişi de legislaţia ecologică în vigoare;
-ingredientele nu provin din organisme modificate genetic;
-ingredientele din compoziţia lui nu provin de pe soluri tratate cu pesticide sau îngrăşăminte chimice;
-produsele nu sunt supuse procesului de iradiere ionizantă;
-în cazul produselor animale, acestea provin de la animale netratate cu antibiotice sau hormoni de creştere.
Bineînţeles că un produs ecologic alimentar poate fi compus din ingrediente a
căror provenienţă este 100% ecologică. Aceste produse sunt premium şi se plasează în topul produselor bio avand un nivel al calitatii foarte inalt.
Particula bio îşi are originea în cuvântul grecesc
bios=viaţă şi este întâlnit în numeroase cuvinte în limba română: biologie, biochimie, biotic, biosferă, etc. Denumirea de produs bio este un construct cultural al secolului XX, care s-a impus prin teoretizarea, dezvoltarea şi aplicarea conceptului de agricultură ecologică. Deşi primele tratate, primii paşi în direcţia elaborării unui plan pentru agricultura ecologică s-au făcut deja în prima jumătate a secolului al XX-lea, denumirea de produs bio a prins rădăcini în cea de a doua jumătate a secolului şi în special începând cu anii 90, odată cu elaborarea unui cadru legislativ detaliat.