Rodia sau grenadina (Punica granatum) este un fruct care se aseamănă cu mărul, care în interior este format din mai multe seminţe mici. Patria rodiei este Asia centrală şi cea de est. Astăzi este cultivată şi în spaţiul mediteranean. Denumirea rodiei în multe limbi se bazează pe termenul latinesc care o denumeşte şi anume granae care înseamnă miez, sâmbure. Numele latinesc de punica provine din cultura Imperiului Roman, deoarece acolo fenicianii (denumiţi şi Punier) au răspândit această plantă bazându-se pe motive religioase.
Fructul conţine multe substanţe bioactive sub formă de antioxidanţi. La aceasta se adaugă şi un conţinut deosebit de bogat în polifenoli cum ar fi flavonoizi şi antociane (tanine). Acestea pot împiedica activitatea radicalilor liberi formaţi în organism. În acelaşi timp, se poate vorbi despre efecte de protecţie în cazul arterosclerozei, hipertensiunii, infecţiilor virale şi bacteriene, complicaţiilor stomacale, cancerului sangvin şi a celui de prostată.
Rodiile şi efectul acestora asupra sănătăţii
Efectele de protecţie ale rodiei manifestate mai ales în ceea ce priveşte prevenirea îmbolnăvirii de arteroscleroză şi scăderea tensiunii arteriale, precum şi efectele anticancerigene în cazul cancerului de prostată, au putut fi demonstrate prin intermediul mai multor studii ştiinţifice.
Astfel, în cazul pacienţilor cu arteroscleroză s-a putut demonstra faptul că, după folosirea unui preparat de rodii timp de 3 ani, se poate observa o reducere de 30 % a depozitărilor de artere carotide pe pereţii vasculari. Mai mult decât atât, după un an de administrare s-a constatat o scădere a tensiunii arteriale de 12%. Prin acţiunea antioxidanţilor din conţinutul rodiilor se ajunge la o activare a sintazei monoxidului de azot în celulele endoteliate ale vaselor sangvine, ceea ce are ca rezultat formarea monoxidului de azot (NO). Aceasta duce la dilatarea vaselor sangvine. Dilatarea vaselor sangvine duce la scăderea tensiunii arteriale, iar prin aceasta se reduce riscul îmbolnăvirii de arteroscleroză. În cadrul diferitelor studii s-a putut observa şi o stopare a creşterii celulelor canceroase din glandele mamare, plămâni, piele, intestin şi prostată. Efectele anticancerigene şi de protecţie au putut fi demonstrate în special în cazurile de cancer de prostată.
Notă: Sucurile Biotta nu sunt destinate diagnosticării, tratării sau prevenirii unei afecţiuni. Noi nu suntem de profesie medici şi nici nu suntem în măsură să vă furnizăm sfaturi medicale. Vă recomandăm să consultaţi medicul pentru un regim specific nevoilor dumneavoastră.