Gutuile provin din aceeaşi familie precum merele şi perele, fiind considerate rude mai îndepărtate ale acestora. Fructele sunt originare din zonele calde şi temperate din sud-vestul Asiei, regiunea Caucaz. Forma gutuilor se aseamănă cu cea a perelor, având o culoare auriu-gălbuie la maturitate. În afară de consumul în stare crudă, gutuile sunt de obicei consumate în dulceţuri şi jeleuri.
Beneficiile consumului de gutui:
-
Gutuile au proprietăţi antioxidante, ajutând organismul să lupte împotriva radicalilor liberi şi reducând riscul de cancer.
-
Cercetătorii au dezvăluit faptul că gutuile pot fi foarte valoroase când vine vorba de proprietăţi antivirale.
-
Consumul de gutui s-a dovedit a fi foarte benefic pentru persoanele care suferă de ulcer gastric.
-
Se spune că un consum regulat de gutui întreţine sănătatea optimă a individului.
-
Consumul regulat de gutui ajută digestia şi contribuie la scăderea nivelului de colesterol din organism.
-
Prezenţa potasiului din gutui ajută la scăderea tensiunii arteriale.
-
Vitamina C prezentă în gutui reduce riscul bolilor de inimă.
Jeleul de gutui Annes Feinste are următoarele valori nutriţionale, corespunzătoare la 100g:
Valoare energetică: 905 kj/213 kcal; Proteine: 0,1 g; Carbohidraţi: 53,0g Din care zahăr: 52,1g; Grăsimi: <0.1g Din care acizi graşi saturaţi <0.1g; Fibre: 0.9g; Sodiu: <0.1g