Măceşele au o cantitate mai mare de vitamina C decât oricare alt fruct sau legumă diponibilă în mod uzual. O mână de pastă de măceşe oferă la fel de multă vitamina C cât 40 de portocale! Vitaminele A, B13 şi K sunt de asemenea prezente. Bioflavonoizii, prezenţi în pulpa şi în coaja fructului exercită o acţiune sinergică asupra vitaminei C, facilitând absorbţia acesteia în organism.
Deoarece vitamina C (cunoscută şi sub denumirea de acid ascorbic) nu poate fi sintetizată în mod automat de organismul uman (spre deosebire de cel al animalelor), aceasta trebuie introdusă ori prin alimentaţie, ori printr-un aport nutriţional adecvat, ori cu suplimente alimentare, în cazul în care, aşa cum se întâmplă deseori, dieta zilnică are o deficienţă de vitamina C. (Stilul de viaţă modern, poluarea din mediul înconjurător şi cea industrială, influenţa dispozitivelor electrice şi electronice şi fumul de ţigară sunt toţi factori care cresc nevoi de vitamina C, astfel încât suplimentele devin necesare şi pentru cele mai sănătoase persoane!).
Proprietăţile vitaminei C:
Stimulează sistemul imunitar şi de apărare. Luptă împotriva oricărei infecţii, de la obişnuita răceală până la viruşi.
Ajută la combaterea stresului şi oboselii. Este un tonic excelent în momentele de epuizare. Utilă în perioadele de convalescenţă. Poate acţiona ca antihistaminic ajutând cortizonul produs în mod natural să funcţioneze la parametri mai buni.
Este un excelent antioxidant. Are efect antioxidant şi antipoluant. Vitamina C este o vitamină de curăţare, detoxifică organismul de substanţele străine dăunătoare.
*Fumătorii ar trebui să ştie că se consumă 25mg de vitamina C cu fiecare ţigară. Măceşele suplinesc astfel cantitatea necesară de vitamina C „arsă” cu fumul de ţigară şi ajută la eliminarea dependenţei de nicotină.*
Îmbunătăţeşte absorbţia fierului din intestine.
Controlează nivelurile de colesterol din sânge.
Vitamina C contribuie la crearea de hemoglobină şi celule roşii în măduva osoasă.
Activează vitamina B9 (acidul folic).
Persoanele în vârstă au o nevoie mai mare de vitamina C (fiind un antioxidant ajută la menţinerea ţesuturilor tinere şi sănătoase, protejându-le împotriva atacurilor radicalilor liberi, principalii factori în procesul de îmbătrânire).
Ajută la vindecarea rănilor şi facilitează formarea ţesuturilor conjunctive (ajută la formarea colagenului din ţesuturile conjunctive).
Proprietăţile măceşelor:
Vitaminizante
Antiinflamatoare
Îmbunătăţesc circulaţia sângelui
Antialergice – reîntăresc sistemul de apărare în special la nivelul tubului respirator – devenind astfel un remediu bun în prevenirea alergiilor respiratorii
Diuretice– măceşele sunt în mod particular benefice pentru sistemul digestiv, producând un efect diuretic fără a irita rinichii. Sunt totodată recomandate în inflamarea rinichilor sau a vezicii urinare. Prin eliminarea acumulărilor de acid uric, măceşele ajută şi când vine vorba de durerile provocate de gută sau reumatism.
Astringente – datorită prezenţei taninurilor, substanţe cu proprietăţi astringente , sunt foarte folositoare în tratarea diareei.
Potrivit câştigătorului Premiului Nobel, Linus Pauling, consumate în abundenţă, măceşele pot preveni şi pot lupta împotriva cancerului.
Dulceaţa de măceşe Annes Feinste nu este doar deosebit de bună la gust, dar poate deveni şi aliatul tău în lupta pentru sănătate!