Zmeura, un fruct ce aparţine familiei rosaceae, are multe de oferit, incluzând o lungă istorie şi o abundenţă de beneficii asupra sănătăţii. De fapt, multe dintre calităţile zmeurei fac ca acest fruct să merite o privire mai atentă. Istoria zmeurei
Deşi fructele de zmeură sunt splendid colorate şi au o aromă deosebită, se pare că în vremurile străvechi oamenilor nu le păsa şi nu dădeau atenţie acestor lucruri. Legenda spune că grecii au descoperit zmeura în secolul I î.Hr., când au observat-o crescând pe versanţii muntelui Ida din Turcia (astfel explicându-se, în parte, numele ştiinţific – Rubus Idaeus). Dar, în acea vreme, oamenii nu cultivau zmeura şi nu consumau atât de multă zmeură precum în zilele noastre. În schimb, rădăcinile şi florile plantelor erau folosite în mod frecvent pentru a obţine ”unguente” şi comprese pentru ochi şi ceaiuri pentru a trata probleme ale stomacului sau ale gâtului.
În secolul al IV-lea, romanii cultivau deja zmeura, tot ei fiind răspunzători de răspândirea acestei tendinţe în întreaga Europă. Douăsprezece secole mai târziu, europenii cultivau zmeură inclusiv în grădinile de lângă case. Şi, în timp ce zmeura era încă utilizată în scopuri medicinale, oamenii au început să folosească fructele ca hrană. Aceste fructe au ajuns şi în America la sfârşitul anilor 1700, iar producţia comercială a fost în scurt timp în creştere, datorită gustului şi aromei deosebite. Popularitatea zmeurei a continuat să crească fără oprire, iar astăzi oamenii par a nu se mai sătura de gustul acestor fructe. Beneficiile zmeurei asupra sănătăţii
Şi totuşi concret, ce face ca zmeura să fie atât de specială?! Un singur lucru – este un superfruct – acest lucru însemând că are o valoare nutriţională ce o include în lista produselor de calitate premium. Fructele de zmeură conţin cantităţi semnificative de vitamina C şi acid folic, precum şi potasiu, calciu, magneziu şi mangan. Tot în zmeură se găseşte şi antioxidantul antocianină, care oferă fructelor culoarea roşie, ajută la ţinerea sub control a diabetului şi încetineşte efectele îmbătrânirii. Pe lângă toate astea, zmeura conţine doze sănătoase de fibre şi de acid elagic - o substanţă puternic anticancerigenă. Şi dacă nu v-am convins...
Protecţie împotriva degenerării maculare În posturi anterioare am amintit de rolul major pe care morcovii îl au asupra copiilor atunci când vine vorba despre întreţinerea sau îmbunătăţirea vederii, dar pentru adulţi se pare că fructele de zmeură sunt mai importante când vorbim despre păstrarea vederii! Datele raportate într-un studiu publicat în Arhivele Oftalmologiei ne indică faptul că prin consumul a trei sau mai multe porţii de fructe pe zi riscul de degenerare maculară scade cu 36% mai mult, comparativ cu persoanele care consumă mai puţin de 2 porţii de fructe zilnic. Degenerarea maculară este principala cauză a pierderii vederii la persoanele în vârstă. Studiul a fost realizat pe un eşantion mai mare de 110 000 femei şi bărbaţi.
Valorile nutriţionale ale zmeurei:* Cantitatea de nutrienţi la 100g zmeură
Total grăsimi: 1g / Sodiu: 1mg / Total carbohidraţi: 12g / Fibre dietetice: 7g / Zaharuri: 4g / Proteine: 1g / Vitamina C: 26,2 mg / Vitamina E: 0,87 mg / Vitamina K: 7,8 mcg / Tiamină: 0,032 mg / Riboflavină: 0,038 mg / Niacină: 0,598 mg / Vitamina B6: 0,055 mg / Acid folic: 21 mcg / Acid pantotenic: 0,329 mcg / Calciu: 25 mg / Fier: 0,69 mg / Magneziu: 22 mg / Fosfor: 29 mg / Potasiu: 151 mg / Zinc: 0,42 mg / Cupru: 0,09 mg / Mangan: 0,67 mg / Seleniu: 0,2 mcg / Calorii: 5
*http://lifestyle.iloveindia.com/lounge/benefits-of-raspberry-1955.html