Arhivă

Morcovul – un răsfăț pentru ochi!

Postat de in Biotta-Sucuri Ecologice pe 18 Februarie, 2020 . 0 Comentariu(i).

Bine intenționatul sfat ”Mănâncă mai mulți morcovi – sunt foarte buni pentru ochi!” are la bază motive întemeiate. Haideți să descoperim ce se află în spatele acestor cuvinte înțelepte.

Nicio altă legumă nu este la fel de populară ca morcovul. Elvețienii consumă aproape 8 kilograme pe cap de locuitor anual, făcând din morcov leguma numărul 1 a țării, depășind consumul de roșii, ardei sau alte legume. Morcovul face parte din familia Umbeliferae, fiind prezentă în bucătăriile noastre încă din Evul Mediu. La nivel mondial sunt cultivate aproximativ 100 de tipuri de morcov, de la morcovul alb, galben sau violet, până la morcovii claisci, portocalii.

Se spune că morcovii sunt ”buni pentru ochi”. Care este explicația? Morcovii sunt bogați în special în beta-caroten, un fitochimic responsabil, printre altele, de culoarea legumei. Organismul nostru este capabil să convertească beta-carotenul și alți caroteni în vitamina A, dintre care beta-carotenul are rata de conversie cea mai mare, adică se procesează foarte ușor de către organism. Vitamina A joacă rolul principal în transformarea luminii în impulsuri nervoase în ochi, pe care ulterior creierul le procesează. Asta deoarece moleculele pigmentare ale retinei conțin vitamina A (retinol). Vederea pe timp de noapte, în mod deosebit, este dependentă de vitamina A – astfel încât chiar și o ușoară deficiență de vitamina A poate fi observată.

Dar consumul de morcovi nu ajută doar la îmbunătățirea vederii. Depozitul de carotenoizi din organism oferă – ca și melanina – un anumit grad de protecție împotriva razelor nocive ale soarelui. Consumul regulat de produse alimentare care conțin carotenoizi transformă culoarea pielii într-o ușoară tentă de portocaliu-maroniu, contribuind la formarea naturală a pigmentului. Desigur, asta nu înseammnă că trebuie să renunțăm la aplicarea cremei de protecție solară!

Un alt beneficiu al vitaminei A este creșterea rezistenței la infecții, prin menținerea pielii și a membranelor mucoase sănătoase, creând o barieră eficientă împotriva bacteriilor, virușilor și paraziților. Nu în ultimul rând, beta-carotenul și vitamina A facilitează producția de anticorpi prin creșterea numărului de celule albe, întărind rezistența organismului la infecții.

Așadar, aveți motive mai mult decât suficiente să consumați, în mod regulat, morcovi ecologici sau suc din morcovi ecologici!

 

Ultima Actualizare: 18 Februarie, 2020

Produse Asociate:

Comentarii

Lasa un comentariu

Lasa un răspuns

* Numele tău:
* E-mail: (Confidenţial)
   Website: (Site url cu http://)
* Comentariu:
Introduceţi codul din imagine:

© Biosens 2024. Toate drepturile rezervate.
Web Design Webmindcreator Studios