Arhivă

E296 - Acid malic

Postat de in Aditivi alimentari pe 03 Februarie, 2010 . 0 Comentariu(i).
369px-L-Malic_acid_structure_svg

Aditivii alimentari sunt substanţe care se folosesc la prepararea unor produse alimentare în scopul ameliorării calităţii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare (Ordinul Ministerului Sănătăţii Nr. 975/1999).

Ce este acidul malic? Acidul malic este un acid organic slab, unul dintre cei mai răspândiţi acizi din natură şi este uşor metabolizat de microorganisme. Acidul malic a fost izolat pentru prima dată în anul 1785 de către chimistul german Carl Wilhelm Scheele. Unde se găseşte acidul malic? Acidul malic este un acid natural şi se găseşte într-o mare varietate de fructe şi legume, dar cea mai bogată sursă de acid malic sunt merele, strugurii şi fructele de pădure. Cum se foloseşte? Acidul malic se foloseşte în industria farmaceutică la fabricarea de laxative, precum şi la fabricarea de medicamente pentru aparatul respirator. În alimente este folosit ca aditiv, având codificarea E296 – este vorba despre un acidifiant care apare în băuturile răcoritoare (mai ales în sucul de mere şi în sucul de grapefruit) alături de acidul citric, având misiunea de a echilibra dulceaţa produsă odată cu adaosul de zaharuri. În producerea vinurilor, odată terminată fermentaţia alcoolică, se realizează o a doua transformare denumită „fermentaţie malolactică”, produsă de bacteriile care transformă acidul malic în acid lactic (scăzând aciditatea vinului). Astfel, vinul îşi pierde din aciditate şi devine uşor şi aromat.

Acidul malic face parte din categoria "E-uri inofensive".

Restricţii dietetice Nici una, acidul malic poate fi consumat de către toate grupările religioase, vegani şi vegetarieni. Efecte adverse Ceretările actuale nu indică existenţa de efecte adverse în urma consumului de acid malic. Cu toate acestea, acidul malic este contraindicat sugarilor, iar concentraţii mari nu sunt permise în alimentele pentru copii, deoarece copiilor mici le lipseşte capacitatea de a metaboliza cantităţi mari de acid malic. Potrivit OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), „alimentele cu conţinut de acid malic au fost consumate de om de secole fără a produce efecte adverse”.* *http://ro.wikipedia.org/wiki/Acid_malic

Ultima Actualizare: 03 Februarie, 2010

Comentarii

Lasa un comentariu

Lasa un răspuns

* Numele tău:
* E-mail: (Confidenţial)
   Website: (Site url cu http://)
* Comentariu:
Introduceţi codul din imagine:

© Biosens 2024. Toate drepturile rezervate.
Web Design Webmindcreator Studios