Arhivă

Consumatorul bio: nu neapărat mai înstărit, dar mai instruit, conform unui studiu

Postat de in Alimentatie sanatoasa pe 24 Octombrie, 2013 . 2 Comentariu(i).

Consumatorii de produse alimentare bio nu sunt neapărat mai înstăriți financiar decât restul populației, însă fac parte din segmentul de populație mai educată și care suferă mai puțin de supraponderabilitate, potrivit studiului Nutrinet-Santé, publicat la data de 18 octombrie în revista "PloS One" și condus de către Denis Lairon (director emerit de cercetare la Inserm).

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 54.300 de adulți de origine franceză, în vârstă medie de 44 ani (din care 3/4 femei). În cadrul studiului PloS One, consumatorii de produse bio au fost împărțiți în două grupe: consumatori ocazionali (27.512) și consumatori constanți (7.606).

Conform studiului, consumatorii constanți de produse bio - 7% din populația franceză - sunt caracterizați printr-un nivel relativ ridicat de educație și sunt, din punct de vedere fizic, mai activi decât cei care nu consumă produse bio în mod regulat. În schimb, nivelul veniturilor este în general comparabil cu cel al persoanelor pentru care produsele bio nu reprezintă interes.

Non-consumatorii bio sunt împărțiți în 3 grupe, în funcție de motive: cei lipsiți de interes față de produsele bio, cei suspicioși sau cei care nu achiziționează astfel de produse pe motiv de "preț ridicat".

organic-food-shopping,2

Consumatorii constanți de produse bio mănăncă mai mult produse alimentare considerate a fi sănătoase (produse de origine vegetală și neprelucrate: fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, nuci, migdale, alune etc.), mai puțin carne (31% mai puțin) și lapte, și merg mai rar la restaurante de tip fast-food (bărbați: -22%, femei: -25%). În același timp, aceste persoane consumă mai puțin băuturi îndulcite (bărbați: -34%, femei: -46%) sau alcoolice (bărbați: 18% mai puțin , femei: 25% mai puțin).

Aportul caloric zilnic este comparabil cu cel al altor participanți la studiu, însă aportul de vitamine, minerale, omega-3 și fibre este superior. Pe scurt, consumatorii de prodsue bio prezintă un profil alimentar în conformitate cu recomandările Programului Național de Nutriție și Sănătate.

Mai mult decât atât, suferă mai puțin de supraponderabilitate (-36% pentru bărbați, -25% pentru femei) sau obezitate (-62%, respectiv -48%).

"Lăsând deoparte anumite caracteristici (aportul de energie, nivelul de educație, vârsta, sexul, categoria socio-profesională, fumatul, dieta strictă…), consumatorii constanți de produse bio au mai puține probleme în ceea ce privește excesul de greutate.", a precizat Denis Lairon. Acest lucru ridică "ipoteza influenței pesticidelor asupra dezvoltării obezității", o corelație deja evidențiată în publicațiile medicale.

Consumul de produse alimentare mai puțin contaminate explică astfel, cel puțin în parte, reducerea excesului de greutate și a obezității în rândul consumatorilor bio.

Pentru consumatorii bio ocazionali, rezultatele în ceea ce privește excesul de greutate sunt de mijloc (între cele ale consumatorilor bio constanți și a non-consumatorilor). Acest "instantaneu" al consumatorilor de produse bio va fi îmbunătățit prin monitorizare pentru încă cel puțin 5 ani.

Sursa: www.bio-marche.info/web/Nouvelles_en_bref/Etudes_+_statistiques/Les_consommateurs_de_bio_:_pas_forc+eacute;ment_plus_riches-mais_plus_instruits-selon_une_+eacute;tude/356/276/0/15581.html
Ultima Actualizare: 24 Octombrie, 2013

2 Comentariu(i)

Lasa un comentariu

Lasa un răspuns

* Numele tău:
* E-mail: (Confidenţial)
   Website: (Site url cu http://)
* Comentariu:
Introduceţi codul din imagine:

© Biosens 2024. Toate drepturile rezervate.
Web Design Webmindcreator Studios