Arhivă

Bio fraudă descoperită în Italia

Postat de in Info pe 03 Ianuarie, 2012 . 1 Comentariu(i).

italy-veronaPresa a raportat o fraudă în sectorul ecologic: 7 persoane (5 proprietari sau directori ai unei companii agroalimentare şi 2 angajaţi ai unui organism de control), printr-un vârtej de facturi şi documente de certificare false au transformat, în mod magic, în produse bio fasolea de câmp, soia şi porumbul convenţionale (destinate hranei pentru animale) şi cantităţi mai mici de grâu. Au fost confiscate în Verona 2.500 de tone de produse alimentare bio false, majoritatea materiilor prime provenind din Bulgaria şi România. Activitatea infracţională a avut loc din 2007 până în prima jumătate a anului 2010.

Firmele care par să fie implicate în acţiunea de fraudă sunt: Sunny Land Spa, Agribioscaligera, Agridea SA, Agripoint società agricola srl, Agroeuroserv srl (România), Bioagri sas, Bioecoitalia srl, Bioecoland, Biopolesine, Centro cereali srl, Eridano Trading srl, La Spiga srl, Life Group Holding sa, My organic srl, Sc Transilvania organic srl (România), Società agricola Fattoria della Speranza, Società Agricola Marinucci; Terrasana sas, Terre del sole.

Companiile care sunt implicate în acest caz de fraudă nu au fost găsite în baza de date italiană a comercianţilor de fructe şi legume. Potrivit AssoBio, fără o astfel de înregistrare este practic imposibilă comercializarea acestor produse.

Firma Sunny Land comercializează orz, porumb, grâu, fasole de câmp, mei, seminţe de in, ovăz, lucernă, mazăre, rapiţă, sorg, soia, floarea-soarelui şi cartofi. Sunny Land a susţinut că a implementat „Sistemul de alimente agricole ecologice”, un proiect agricol-ecologic ce cuprinde 4000 de acri de teren în nordul Italiei, 4000 de hectare în centrul Italiei, 16.000 de hectare în România şi 9.300 de hectare în Moldova.

Sunt date reale:

- că organismul de control i-a concediat şi i-a denunţat autorităţilor pe cei 2 lucrători „infideli”, de îndată ce verificările interne efectuate au relevat comportamentul lor;

- că cei 5 „antreprenori” şi cei 2 tehnicieni sunt acum în închisoare;

- că de peste 1 an toate organismele de certificare au colaborat îndeaproape cu Guardia di Finanza, oferind suport pentru documentaţia şi datele care au permis aprofundarea şi extinderea anchetei.

„În sectorul ecologic nu există loc pentru infractori, care consideră că afacerile frauduloase sunt modul cel mai uşor de a face bani”, a declarat Christopher Stopes, preşedinte al grupului IFOAM EU.

Colin Keogh al Organic Trust a adăugat că departamentul „a cheltuit o cantitate exagerată de resurse pentru stabilirea şi verificarea autenticităţii nu doar a producătorilor, ci şi a companiilor de certificare: „Întreprinderile care doresc să efectueze acest tip de import trebuie să fie conforme cu cerinţele stricte de documentaţie care impun organismului de certificare responsabil cu acordarea licenţelor de import să prezinte detalii precise ale propriilor sisteme şi rapoarte de sinteză de la ultima inspecţie a producătorilor în cauză.” Potrivit lui Keogh „un director al unui organism de certificare a fost, de asemenea, arestat – în acest caz fiind greu să arăţi cu degetul către sistemul de certificare dacă unii dintre cei responsabili de administrarea acestuia sunt corupţi. Niciun sistem nu poate legifera pentru acţiunile indivizilor corupţi.”

Industria italiană de alimente ecologice este formată din peste 47.000 de fermieri, procesatori şi comercianţi şi mai mult de 300.000 de angajaţi. Escrocherii au fost şi sunt descoperite de către autorităţile de control şi organele de stat şi cei în cauză trebuie să fie pedepsiţi fără nicio îndoială, fraudele afectând nu doar cumpărătorii, ci întreaga industrie. Niciun segment din industria alimentară nu suportă controale mai stricte decât industria ecologică, dar, în acelasşi timp, nici cel mai bun sistem de verificare nu poate preveni de îndată activitatea infracţională. Însă în mod cert poate ajuta la demascarea fraudei mai repede şi mai uşor.

Sursa: Asso Bio

Ultima Actualizare: 03 Ianuarie, 2012

1 Comentariu(i)

Lasa un comentariu

Lasa un răspuns

* Numele tău:
* E-mail: (Confidenţial)
   Website: (Site url cu http://)
* Comentariu:
Introduceţi codul din imagine:

© Biosens 2024. Toate drepturile rezervate.
Web Design Webmindcreator Studios